Als eerste eerste gevangenis van Parijs, kent de Conciergerie een gruwelijke geschiedenis. Tijdens de Franse revolutie was het voor veel gevangenen de laatste stop voor de guillotine.
Bij de eerste blik op de Conciergerie denk je niet aan een gevangenis. Dit klopt, want sinds de middeleeuwen was dit de plek op het Île de la Cité waar de koningen van Frankrijk hun paleis hadden. In de 14e eeuw gaf Filips de Schone opdracht om het paleis te versterken en uit te breiden.
Gevangenis
Aan het eind van de 14e eeuw werd de koninklijke hofhouding verplaats, waarnaar het gebouw dienst deed als gerechtshof en gevangenis. De naam Conciergerie is in deze periode ontstaan en verwijst naar het hoofd van de koninklijke huishouding (de conciërge), die aanzienlijke macht had over de gang van zaken binnen het paleis.
Franse revolutie
Tot de 3.000 gevangenen die tijdens de Franse revolutie in de Conciergerie werden vastgehouden behoorden staatsman Robespierre en koningin Marie-Antoinette. Hun cellen (of een reconstructie hiervan) zijn nog steeds te bezichtigen. In de enorme en duistere Salles des Gens d’Armes kun je je goed voorstellen hoe gevangenen zich gevoeld moeten hebben. De bovengelegen Grand Salle werden koninklijke banketten gegeven, later was hier het revolutionair tribunaal gevestigd. In de Galerie des Prisonniers sliepen de gevangenen door elkaar en werd het bezoek ontvangen.
De Conciergerie werd tot 1914 gebruikt als gevangenis. Tegenwoordig maakt het deel uit van het Palais de Justice.
Wil je naast de Conciergerie ook Sainte-Chapelle bezoeken? Koop dan een 2-in-1 ticket.
In de omgeving van Conciergerie :
Praktische informatie over Conciergerie
Adres: 2, Boulevard du Palais
Openingstijden: ma-zo 9.30-18 u
Toegang: €7 (toegang Sainte-Chapelle en Conciergerie: €11)
Metro: Cité (M4), Châtelet (M1, M4, M7, M11, M14), Saint-Michel – Notre-Dame (RER-B, RER-C)
Website: conciergerie.monuments-nationaux.fr