De leukste steden voor je stedentrip

Notre Dame

Notre Dame

De Notre Dame is waarschijnlijk de bekendste kathedraal ter wereld. Victor Hugo’s klokkenluider heeft hier flink aan bijgedragen, maar ook de kathedraal zelf is een absoluut meesterwerk.

De statige Notre Dame is het hart van het Île de la Cité, en dat was het al in de middeleeuwen. De kathedraal is gebouwd in de 14e eeuw, en is hiermee een geweldig voorbeeld van Gotische architectuur.

Spektakel

Voor visueel spektakel kun je zowel aan de buiten- als aan de binnenkant van de Notre Dame terecht. De gevels zijn bezaaid met beelden van bijbelse karakters. De prachtig gebrandschilderde ramen zijn voornamelijk uit de 19e en 20e eeuw en beelden voornamelijk taferelen uit het Nieuwe Testament uit. In de kathedraal vind je 37 standbeelden en het prachtig beschilderde koorscherm.

De schatkamer -Trésor de Notre Dame- toont een collectie goud en juwelen, religieuze objecten en middeleeuwse manuscripten. In de crypte kun je funderingen uit de Romeinse tijd bekijken. De ingang van de crypte is tegenover de voorgevel van de kathedraal.

Waterspuwer op de Notre Dame, Parijs
Waterspuwer op de Notre Dame. Foto: Flickr.com CC/Yann Caradec

Uitzicht

Het uitzicht vanaf de 69 meter hoge torens is adembenemend. Onderweg naar boven kom je de bekende waterspuwers tegen. De wachtrijen zijn ‘s ochtends het kortst.  In juli en augustus kun je op zaterdag en zondag de torens tot 23 uur bezichtigen. Je moet dan wel voor 22.15 uur naar boven.

In de omgeving van Notre Dame :

Praktische informatie over de Notre Dame

Adres: Place du Parvis Notre-Dame
 
Openingstijden: kathedraal: ma-vr 8-18.45 u, za-zo 8-19.15 u, toren: 10-18.30 u (okt tm mrt: 10-17.30 u)
 
Toegang: gratis (kathedraal), €8 (toren)
 
Metro: Cité (M9), Hôtel de Ville (M1, M11), Châtelet (M1, M4, M7, M11, M14), Saint-Michel – Notre Dame (RER-B, RER-C)
 
Website: notredamedeparis.fr