De leukste steden voor je stedentrip

Panthéon

Panthéon

In het kloppend hard van intellectueel Parijs staat het Panthéon, de rustplaats van veel grote Franse denkers.

Het Panthéon was oorspronkelijk bedoeld als kerk ter ere van Sainte Geneviève. De ambitie van de architect was om de Sint-Pieter in Rome en St-Paul’s Cathedral in Londen te overtreffen. Hij werd hierbij sterk geïnspireerd door het Pantheon in Rome. De bouw in opdracht van koning Lodewijk XV werd afgerond in 1789: in het jaar van de Franse Revolutie en ruim 30 jaar na de start van de werkzaamheden.

Mausoleum

Het nieuwe regime had andere plannen met de kerk: het werd ingericht als mausoleum voor de “Grote mannen van Frankrijk”, als laatste eerbetoon van het dankbare vaderland. Sindsdien zijn onder andere de schrijver Voltaire, filosoof Jean-Jacques Rousseau, schrijver Victor Hugo en natuurkundige Marie Curie bijgezet in de crypte.

Slinger van Focault

In 1851 was het Panthéon de locatie van een belangrijk natuurkundig experiment. Met de slinger van Focault werd hier de draaiing van de aarde aangetoond. De slinger is nog altijd te bewonderen.

De koepel, met prachtige uitzichten over Parijs, is van april tot oktober te bezichtigen, maar alleen als onderdeel van de rondleiding.

In de omgeving van Panthéon :

Praktische informatie over het Panthéon

Adres: Place du Panthéon

Openingstijden: ma-zo 10-18.30 u (okt tm mrt 10-18 u)

Toegang: €8

Metro: Cluny-La Sorbonne, Maubert-Mutualité (M10), Luxembourg (RER-B)

Website: pantheon.monuments-nationaux.fr