De leukste steden voor je stedentrip

Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle

De pracht van de kapel Sainte-Chapelle blijft voor veel bezoekers van Parijs verborgen. En dat is jammer, want dit adembenemende voorbeeld van Gotische architectuur kan je absoluut betoveren.

In de 13e eeuw gaf koning Louis IX opdracht om een onderkomen te bouwen voor heilige relikwieën als de doornenkroon en druppels bloed van Jezus. De Sainte-Chapelle werd onderdeel van het paleizencomplex waarvan de Conciergerie ook deel uitmaakt. De doornenkroon is tegenwoordig te zien in de schatkamer van de even verderop gelegen Notre Dame, veel andere relikwieën zijn verloren gegaan.

Sprookjesachtig

Sainte-Chapelle bestaat uit een boven- en een benedenkapel. De benedenkapel was de kerk voor het paleispersoneel en heeft een mooi beschilderd plafond. De bovenkapel, die je bereikt via een wenteltrap vanuit de benedenkapel, was de privékapel voor de koninklijke familie. Wat het eerst opvalt zijn de prachtig gebrandschilderde ramen die samen ruim 1.000 bijbelse verhalen verbeelden. Dit zorgt met name op zonnige dagen voor een sprookjesachtige lichtinval. Ook de vloer, zuilen en muren van de kapel zijn rijkelijk versierd.

Drukte

Sainte-Chapelle maakt deel uit van het Palais de Justice, en deelt ook dezelfde ingang. Hierom zijn er strenge veiligheidscontroles: het is absoluut verboden om messen, scharen etc. mee te nemen. Op drukke momenten kunnen de controles voor flink wat oponthoud zorgen. Je kunt dan ook het beste op een doordeweekse ochtend de kapel bezoeken.

Wil je naast Sainte-Chapelle ook de Conciergerie bezoeken? Koop dan een 2-in-1 ticket.

In de omgeving van Sainte-Chapelle :

Praktische informatie over Sainte-Chapelle

Adres: 4, Boulevard du Paris

Openingstijden: ma-zo 9.30-18 u (1 mrt-31 okt), 9-17 u (1 nov-28 feb)

Toegang: €8 (toegang Sainte-Chapelle en Conciergerie: €11)

Metro: Cité (M4), Châtelet (M1, M4, M7, M11, M14), Saint-Michel – Notre-Dame (RER-B, RER-C)

Website: sainte-chapelle.monuments-nationaux.fr