De leukste steden voor je stedentrip

Centre Pompidou

Centre Pompidou

Net als veel andere moderne bouwwerken in Parijs, was het Centre Pompidou controversieel bij de bouw. Maar inmiddels is het omarmd en geliefd om de enorme collectie moderne kunst.

Het binnenstebuiten-principe van architecten Renzo Piano en Richard Rogers gaf het Centre Pompidou wereldfaam. De gevel bestaat uit een wirwar van buizen en leidingen, die normaal in een gebouw lopen. De kleur van een buis geeft de functie aan, blauw is airconditioning, groen is water en geel elektra.

Musée National d’Art Moderne

De vierde en vijfde verdieping van het Centre Pompidou huisvesten het Musée National d’Art Moderne. De collectie van het museum begint waar die van het Musée d’Orsay eindigt, en omvat zo’n 50.000 werken uit de periode 1905 tot nu. Vergaap je aan werken van Picasso, Warhol, Matisse, Dalí, Pollock en Kandinsky. Slechts 2.000 stukken kunnen worden tentoongesteld, maar elk najaar wisselt de expositie. Er zijn ook veel tijdelijke exposities van hoog niveu. Het museum trekt jaarlijks zo’n 5 miljoen bezoekers.

Naast het Musée National d’Art Moderne biedt het Centre Pompidou ook onderdak aan een bibliotheek, de Bibliothèque Publique d’Information, 2 bioscopen met vaak thematische voorstellingen en een centrum voor de vrije kunsten.

De Place Georges Pompidou, het plein voor het gebouw, is vaak gezellig door de vele straatmuzikanten en -artiesten. Het panoramaterras op de 6e verdieping geeft een mooi uitzicht over de stad. Gratis toegankelijk voor museumbezoekers, anders is de toegang €3.

In de omgeving van Centre Pompidou :

Praktische informatie over het Centre Pompidou

Adres: Place Georges Pompidou

Openingstijden: wo-ma 11-21 u, di gesloten. Toegang tot 20 uur.

Toegang: €12. Eerste zondag van de maand: gratis.

Metro: Rambuteau (M11), Hôtel de Ville (M1, M11), Châtelet (M1, M4, M7, M11, M14)

Website: centrepompidou.fr