De leukste steden voor je stedentrip

Hôtel des Invalides

Hôtel des Invalides

Het Hôtel des Invalides is een imponerend complex met meerdere militaire musea, de laatste rustplaats van Napoleon en een eerbetoon aan Charles de Gaulle.

In 1675 gaf Lodewijk XIV opdracht om een ziekenhuis voor gewonde soldaten en een onderkomen voor invalide veteranen te bouwen. Op het hoogtepunt woonden zo’n 4.000 veteranen in het complex, en ook nu worden er nog gewonde soldaten verpleegd.

De harmonieuze en krachtige architectuur van het Hôtel des Invalides is verbluffend, vooral als je de tijd neemt om over de Esplanade des Invalides naar het complex te wandelen.

Musée de l’Armée

Dit museum is geheel gewijd aan militaire geschiedenis, en beperkt zich niet tot Frankrijk. Er is een aparte afdeling over de twee wereldoorlogen, over artillerie en over verschillende perioden in de Franse militaire historie. Het museum beschikt over een enorme collectie van meer dan 500.000 voorwerpen.

Dôme des Invalides

De vergulde koepel van de Église du Dôme -zoals de officiële naam luid- is al van ver te zien. In deze pracht en praal staat de tombe van Napoleon. Hij stierf in 1821 in ballingschap op St. Helena, maar in 1840 werd zijn lichaam hier na een staatsbegrafenis bijgezet in een praalgraf. Naast Napoleon hebben ook diverse beroemde militairen hier hun laatste rustplaats, evenals de zoon en broers van Napoleon.

Musée des Plans-Reliefs

Sinds 1668 gebruikte het Franse leger maquettes en schaalmodellen om militaire tactiek te bestuderen en uit te stippelen. Een gedeelte van deze ‘plans-reliefs’ is bewaard gebleven en is in dit museum te bezichtigen. Het betreft voornamelijk maquettes van versterkingen aan de Middellandse Zee, de Atlantische kust, langs het Kanaal en in de Pyreneeën.

Musée de l’Ordre de la Libération

Dit museum is gewijd aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog, zoals de Vrije Fransen. Je vind hier illegale kranten, aandenkens aan de slagvelden in Afrika, informatie over de concentratiekampen en meer.

Historial De Gaulle

Charles de Gaulle, generaal en president van Frankrijk, werd niet altijd gewaardeerd. Maar naarmate de tijd verstrijkt, wordt de waardering voor deze staatsman groter. In 2008 werd het Historial Charles de Gaulle geopend: een volkomen interactief museum waar het leven van De Gaulle in beeld en geluid kan worden beleefd.

In de omgeving van Hôtel des Invalides :

Praktische informatie over Hôtel des Invalides

Adres: Rue de Grenelle

Openingstijden: ma-za 10-18 u, zo 10-18.30 u (okt tm mrt 10-17 u)

Toegang: €9

Metro: La Tour-Maubourg (M8), Varenne (M13), Invalides (M8, M13, RER-C)

Website: invalides.org/