De leukste steden voor je stedentrip

Louvre

Louvre

De parel op de kroon van de Parijse musea is natuurlijk het Louvre. Het is één van de meeste imponerende en drukbezochte musea ter wereld. Je kunt hier gerust dagenlang ronddwalen, maar de relatief schappelijke toegangsprijs maakt ook een snellere toer langs de kunstschatten van het Louvre mogelijk. Absolute hoogtepunten zijn Da Vinci’s Mona Lisa, de Venus van Milo en de Nike van Samothrake.

De collectie van het Louvre is ondergebracht in 8 afdelingen en omvat werken uit de oudheid tot de eerste helft van de 19e eeuw. Werken van na deze periode kun je bewonderen in het Musée d’Orsay. De verzameling is in de loop van de afgelopen 5 eeuwen samengesteld door Franse machthebbers als kardinaal Richelieu, Lodewijk XIV en Napoleon.

Van oudsher heeft het Louvre dienst gedaan als verdedigingswerk tegen de vikingen. Koning Karel V maakte het in de 14e eeuw tot zijn paleis en diverse uitbreidingen en verbouwingen onder verschillende machthebbers gaven het Louvre de huidige vorm. Nadat Lodewijk XIV zijn hofhouding verplaatste naar Versailles, raakte het paleis in onbruik, tot de Franse Revolutie. In 1793 opende het Louvre zijn deuren als museum, om zo de nationale kunstcollectie te beschermen. De laatste grote verbouwen dateert van de jaren 80 en 90, toen de Richelieu-vleugel aan het museum werd toegevoegd en met de Denon-vleugel werd verbonden door de ondergrondse toegangshal. De glazen pyramide van architect I.M. Pei, die de entree tot de toegangshal vormt, zorgde voor veel ophef.

Schilderkunst

De enorme verzameling schilderijen geeft een prachtig overzicht van de Franse, Italiaanse, Hollandse en Vlaamse schilderkunst met de Mona Lisa als onbetwist pronkstuk. De collectie Italiaanse meesters omvat doeken van Rafaël, Caravaggio en Michelangelo. De collectie Hollandse en Vlaamse meester is één van de meest complete ter wereld, zie hier werken van Vermeer, Frans Hals en Rembrandt. Andere collecties zijn minder omvangrijk maar nog altijd van hoge kwaliteit.

Oudheid

Naast schilderijen heeft het Louvre ook een uitgebreide collectie Griekse, Etruskische en Romeinse kunstwerken. De collectie islamitische kunst is vanaf 2012 weer te bezichtigen in de vernieuwde Cour Visconti. De afdeling Egyptische oudheden kun je bezoeken via een thematische route (krijg een beeld van het dagelijks leven in het oude Egypte) of een chronologische route.

Lange wachtrijen ontwijken? Neem de ingang in het Carroussel du Louvre-winkelcentrum aan de Rue de Rivoli. Kom je met de metro, dan kun je ook de uitgang ‘Musée du Louvre’ van metrostation Palais Royal-Musée du Louvre nemen. Het toegangsbewijs is de hele dag geldig, je kunt dus ook het museum verlaten om later weer verder te gaan met je bezichtiging. Gratis plattegronden -een must- zijn te verkrijgen in de Hall Napoleon (de toegangshal).

In de omgeving van Louvre :

Praktische informatie over het Louvre

Adres: Cour Napoléon

Openingstijden: wo, vr 9-21.45 u, ma, do, za, zo 9-18 u, di gesloten

Toegang: € 10 (na 18 uur: € 7)

Metro: Palais Royal-Musée du Louvre (M1, M7)

Website: louvre.fr