De leukste steden voor je stedentrip

Metro en RER

Metro en RER

Het Parijse metronetwerk is één van de drukste metronetwerken ter wereld. Je bent nooit verder dan 500 meter van een station verwijderd. Samen met het RER-netwerk is dit de meest ideale manier om Parijs te ontdekken.

Metro

Met 16 lijnen en meer dan 300 stations is de metro het belangrijkste middel van openbaar vervoer in Parijs. Elke dag laten 4,5 miljoen mensen zich vervoeren door “le Metropolitain”.

De metrostations herken je door de rode borden “Metro”, de klassieke en sierlijke ingangen met “Metropolitain” of simpelweg een bord met een M in een cirkel. Elke lijn wordt in de stations aangegeven met het nummer van de lijn, de kleurcode en het eindpunt. Kijk voordat je een metrostation betreed dus goed welke lijn en welke richting je moet nemen. De RATP, het vervoersbedrijf van Parijs, heeft een handige gebruiksaanwijzing gepubliceerd.

De metro rijdt van 5.30 uur tot 01:15 uur. Op vrijdag, zaterdag en de dag voor feestdagen is dit tot 02:15 uur.

Een plattegrond van de metro is op elk station verkrijgbaar. Wil je er alvast in verdiepen? Plattegronden vind je hier of hier (met straten en bezienswaardigheden).

RER

RER is het netwerk van expresstreinen dat Parijs verbindt met de voorsteden. Binnen de stadsgrenzen van Parijs fungeert de RER als een metro, met het verschil dat de afstanden tussen de stations groter zijn en de tunnels van de RER dieper liggen.

Er zijn vijf lijnen, RER-A tot en met RER-E. Voor toeristen zijn dit de belangrijkste lijnen:
RER-A: één van de eindpunten is Marne-la-Vallée – Chessy, het station bij Disneyland Parijs. Vanaf hier zijn Châtelet-les Halles in hartje Parijs en de Grands Magasins (station Auber) rechtstreeks bereikbaar.
RER-B: de link tussen vliegveld Charles de Gaulle en Orly en de stad.
RER-C: verbindt Parijs met Versailles.

De RER-treinen rijden van 5 uur ‘s ochtends tot 1:20 uur ‘s nachts. Op de trajecten binnen Parijs rijdt tijdens de spits om de 2 minuten een trein.

Kaartjes die geldig zijn voor de metro, kun je ook gebruiken voor de RER. Lees meer op de pagina over vervoersbewijzen.

TIP! In de spits zijn metro en RER vol. Als je kunt voorkomen om tijdens de spits met bagage en kinderwagens te reizen, doe dit dan! De ochtendspits duurt van 7 tot 9 uur, de avondspits van 17 tot 19:30 uur.