De leukste steden voor je stedentrip

Vervoersbewijzen

Vervoersbewijzen

Om Parijs te ontdekken is het openbaar vervoer een must. Maar welke vervoersbewijzen zijn er, en wat kun je wanneer gebruiken? We zetten het voor je op een rijtje.

Welk vervoersbewijs de beste keus is, is niet eenvoudig te zeggen. Het is sterk van je persoonlijke situatie en voorkeur afhankelijk. Reis je per vliegtuig of per trein naar Parijs? Heb je een vaste planning of wil je flexibel zijn? Blijf je binnen Parijs of wil je ook nog naar Versailles of Disneyland? Wandel je graag of wil je liever zo snel mogelijk de stad kunnen doorkruisen? Ligt je hotel centraal?

De agglomeratie van Parijs is verdeeld in 5 zones. Zone 1 omvat Parijs zelf, dus alles binnen de Boulevard Péripherique. In zone 2 vind je bestemmingen als het Stade de France. In zone 3 liggen La Défense en RER-station Antony, waar je kunt overstappen op de Orlyval naar vliegveld Orly. Versailles, Disneyland en vliegveld Charles de Gaulle liggen in zone 5.

Paris Visite

Met de Paris Visite-kaart kun je onbeperkt gebruik maken van metro, RER en bus (RATP en Optile). Ook de Noctilien, de nachtbus, de funiculaire in Montmartre en Orlyval zijn inbegrepen. Hiernaast krijg je korting op de toegang voor een aantal bezienswaardigheden en activiteiten, op deze site vind je een overzicht.

Paris Visite is geldig op 1, 2, 3 of 5 opeenvolgende dagen. Je kunt kiezen uit een kaart voor zones 1 t/m 3 of zones 1 t/m 5.

Bij Paris Visite ontvang je twee kaarten: een magneetkaart en een niet-overdraagbare kaart. Voor het eerste gebruik moet je de niet-overdraagbare kaart hebben ingevuld, en het serienummer van deze kaart op de magneetkaart hebben geschreven. De kaart is te koop bij de loketten en automaten die je op ieder groot metrostation vind. Bij een automaat ontvang je alleen de magneetkaart, de niet-overdraagbare kaart moet je dan alsnog bij een loket of informatiebalie ophalen!

Een Paris Visite-kaart voor zones 1 t/m 3 kost voor 1 dag €9,60, voor 2 dagen €15,60, voor 3 dagen €21,30 en voor 5 dagen 30,70. Voor zones 1 t/m 5 is dit ongeveer het dubbele. Meer info: RATP.

Voordelen:in één keer regelen, minder “gedoe”, flexibiliteit, korting op toegang bezienswaardigheden.
Nadelen:kan relatief duur zijn.

Mobilis

Mobilis is een kaart die je één dag onbeperkt toegang geeft tot metro, RER, bus en tram. Je kunt zelf kiezen voor hoeveel zones je de kaart wilt kopen. Het minimum is zones 1 + 2, deze kaart kost €6,30. Een kaart voor zones 1 t/m 5 kost €14.

Let op: de dag waarop Mobilis geldig is duurt van 5.30 uur tot 5.30 uur de daarop volgende dag. Mobilis is dus niet tot 24 uur na ingebruikname geldig! De kaart is te koop in alle metro-, RER- en busstations. Meer info: RATP.

Voordelen:goedkoper als je niet iedere dag met het openbaar vervoer hoeft.
Nadelen:wellicht vaker een ticket kopen, kan duurder uitpakken als je niet vantevoren hebt gepland.

Losse kaartjes

Met een los kaartje, het t+ ticket, kun je binnen Parijs (of het eindpunt van de metrolijn als deze buiten Parijs ligt) met metro, RER, bus en tram reizen. Een kaartje kost €1,70, een carnet met 10 kaartjes €12,50.

Met het t+ ticket kun je maximaal 1,5 uur reizen en zoveel als nodig overstappen tussen metro en RER en tussen bus en tram. Let op: je kunt dus niet overstappen tussen metro en bus, RER en bus etc.! Ook je reis onderbreken of overstappen via niet op elkaar aangesloten metro- of RER-stations is niet toegestaan. Je dient bij aanvang van je reis en bij elke overstap je kaartje te valideren. Voor je terugreis moet je een nieuw kaartje gebruiken. Meer info: RATP.

Wil je met een los kaartje naar een bestemming buiten Parijs, bijvoorbeeld Versailles of Disneyland? Dan moet je het Ticket origin-destination gebruiken. De kosten zijn afhankelijk van je bestemming. Een enkeltje naar Versailles kost €3,20, naar Marne-la-Vallee – Chessy (Disneyland) €7 en naar vliegveld Charles de Gaulle €9,10. Meer info: RATP.

Voordelen: goedkoper als je erg beperkt van het openbaar vervoer gebruik maakt.
Nadelen: vaker een kaartje kopen, ga je naar een bestemming buiten Parijs dan is Mobilis vaak goedkoper.

Andere alternatieven

Ga je voor een week of langer naar Parijs, dan is wellicht de Navigo Decouverté-kaart interessant. De kaart kent een soortgelijke werking als de OV-chipkaart, en is een week of een maand geldig. Voor meer informatie kijk je op de site van RATP.