De leukste steden voor je stedentrip

Wijken van Parijs

Wijken van Parijs

Welke wijken van Parijs zijn de moeite waard? Waarom moet ik naar welke wijk, en hoe kom ik er? We nemen je mee op ontdekkingsreis door Parijs.

Er zijn een aantal manieren om Parijs op te delen. De gemakkelijkste manier is om de Seine als grens te hanteren. De Rive Droite (rechteroever) is Parijs ten noorden van de Seine. Het is het economisch centrum van de stad. De Rive Gauche (linkeroever) is het intellectuele hart van Parijs, met de gerespecteerde universiteit Sorbonne als slagader.

Een andere manier is de administratieve indeling. Parijs is ingedeeld in 20 arrondissementen, die elk weer zijn opgedeeld in meerdere (maar vaak 4) quartiers. De arrondissementen dragen hun nummer als naam (dus bijvoorbeeld het 3ème arrondissement) worden komen vaak slechts gedeeltelijk overeen met hoe wijken in de volksmond worden aangeduid. En juist die benamingen maken het voor bezoekers van Parijs makkelijker om door door de stad te navigeren.

Wijken van Parijs: Invalides

Het chique Invalides op de Rive Gauche ligt in het 7e arrondissement. Dit prestigieuze deel van Parijs kent een aantal van de topattracties van de stad.

Wijken van Parijs: La Defense

Eén van de draaiende motors achter de Parijse economie is zakenwijk La Défense. Met een on-Europese skyline een must voor liefhebbers van moderne architectuur!

Wijken van Parijs: Montparnasse

Montparnasse is niet meer het toevluchtsoord voor kunstenaars en politieke ballingen, zoals in de 20e eeuw. Maar de wijk is zeker nog een bezoek waard.

Wijken van Parijs: Saint Germain des Pres

Saint-Germain-des-Prés was het domein van artiesten, bohemiens en intellectuelen. De grote namen zijn verdwenen, maar de sfeer is nog voelbaar.

Wijken van Parijs: Champs Elysees

De wijk Champs-Élysées is voornamelijk bekend door haar beroemde avenue. Dit vormt een prima etalage voor de rest van de wijk, maar er is meer.

Wijken van Parijs: Quartier Latin

Het Quartier Latin is het intellectuele centrum van Parijs. Het is een charmante, bruisende wijk met een ongedwongen sfeer.

Wijken van Parijs: Montmartre

Een dorp in een stad, dat is wellicht hoe je Montmartre het beste kunt typeren. De wijk heeft een heel eigen karakter en is hierdoor een echte toeristenmagneet.

Wijken van Parijs: le Marais

Le Marais is één van de oudste wijken van Parijs, en ook één van de meest betoverende. De hippe en populaire wijk is tevens een uitstekend winkel- en uitgaansgebied.