De leukste steden voor je stedentrip

Montmartre

Montmartre
Een dorp in een stad, dat is wellicht hoe je Montmartre het beste kunt typeren. De charmante wijk heeft een heel eigen karakter en is hierdoor een echte toeristenmagneet.

Montmartre heeft twee gezichten, die toch ook weer onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Op de Butte de Montmartre, de heuvel in de wijk, ligt het kunstenaarsdorp. Aan het eind van de 19e eeuw was dit het domein van schilders als De Toulouse-Lautrec,Renoir en Picasso. Nog altijd zijn er veel kunstenaars die hun werken aan bezoekers van de wijk proberen te slijten of ter plekke een portret maken, met name rond de Place du Tertre. Hoogtepunt van dit deel van de wijk is de indrukwekkende basiliek Sacré Coeur, met als bonus prachtige vergezichten over Parijs.

Rosse buurt

Een heel ander gezicht van de wijk tref je onderaan de Butte de Montmartre. Rond 1900 heersten hier losse zeden, met cabaret, prostituees en bordelen. Veel kunstenaars voelden zich aangetrokken tot deze kant van het leven, De Toulouse Lautrec nam zelfs regelmatig voor een tijdje zijn intrek in een bordeel. Nog altijd is het de rosse buurt van Parijs, hoewel het in dit opzicht niet is te vergelijken met Amsterdam. Aan de Place Pigalle vind je de wereldberoemde Moulin Rouge, waar je nog altijd kunt genieten van een avondvullende show met can-can danseressen (vanaf €95). Naast de stripclubs en sexshops is Montmartre ook een geliefde uitgaansbuurt, voornamelijk rond de boulevard de Clichy, boulevard de Rochechouart, rue de Martyrs en de rue des Abesses.

Montmartre heeft een eigen wijngaard met een jaarlijkse productie van 1.700 flessen. Je vind de wijngaard op de hoek van de rue des Saules en de rue Saint-Vincent, tegenover het beroemde cabaret van Au Lapin Agile.

In de omgeving van Montmartre :