De leukste steden voor je stedentrip

Parc André Citroën

Parc André Citroën

Het Parc André Citroën is andere koek dan de meeste parken in Parijs. Een modern ontwerp, strakke lijnen, futuristisch, innovatief. Maar een heerlijke plek om te ontspannen!

Het park is aangelegd op het terrein van de voormalige Citroënfabrieken, op een mooie plek aan de Seine. Het was de geboorteplaats van de legendarische Citroën DS. In de jaren 70 werd steeds meer productie ondergebracht bij fabrieken buiten de stad, en in 1982 rolde de laatste auto de fabriek uit. In 1992 werd het park geopend.

Het centrale gedeelte van het Parc André Citroën is het grote gazon. Op een mooie dag is het hier vol zonaanbidders, spelende kinderen en verliefde stelletjes. Het gazon loopt langzaam af richting Seine. Aan de oostkant van het gazon vind je twee grote kassen. In de Oranjerie worden vaak tentoonstellingen gehouden. De andere kas vind je planten uit het Middellandse Zeegebied. De ruimte tussen de kassen is op warme dagen het domein van kinderen, die tussen de vele fonteinen hun waterballet opvoeren.

Jardins Seriéls

Aan de noordoostkant van het park zijn zes tuinen, gescheiden door watervallen, met elk een eigen kleurenthema. Deze kleur wordt geassocieerd met metalen, planeten, dagen van de week en zintuigen. Elke tuin heeft een broeikas, vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de betreffende tuin.

Aan de oostkant van het park vind je de Jardin Blanc en de Jardin Noir. De Jardin Blanc (witte tuin) draait om ontspanning en vermaak en geeft kinderen volop speelruimte. De Jardin Noir (zwarte tuin) is dichtbegroeid met dennen, rodondendrons en eiken. De paden leiden naar een klein pleintje, omringd door 64 fonteinen.

Ballon Air de Paris

Vanaf het centrale gazon van het park wordt de Ballon Air de Paris opgelaten. Deze heteluchtballon is oorspronkelijk bedoeld om de luchtkwaliteit in Parijs te bewaken, maar je kunt ook mee naar boven om op 150 meter hoogte van het uitzicht over de stad te genieten. De ballon wordt alleen opgelaten als weer en wind het toelaten.

In de omgeving van Parc André Citroën :

Parc André Citroën:praktische informatie

Adres: Ingangen aan de Quai André-Citroën, Rue Leblanc, rue Saint-Charles, rue de la Montagne-de-la-Fage

Openingstijden: ma-zo 9 – 17 uur (november tm maart). Ballon Air de Paris: 9 uur – 30 minuten voor sluitingstijd.

Toegang: gratis. Ballon Air de Paris: €10 (werkdagen), € 12 (weekend, feestdagen)

Metro: Javel-André Citroën (M10), Javel (RER-C)

Website: paris.fr