De leukste steden voor je stedentrip

Promenade Plantée

Promenade Plantée

Het is hip om ongebruikte spoorlijnen om te toveren tot groene oases. Maar Parijs was de eerste met haar eigen variant: de Promenade Plantée.

De verhoogd gebouwde spoorlijn van Place de la Bastille naar de oostelijke voorsteden werd tot 1969 gebruikt om forenzen de stad in te loodsen. Na jaren ongebruikt te zijn geweest, werd in 1983 het plan gesmeed om het traject om te toveren tot een langgerekt park op hoogte. In 1989 kon het eerste stuk van de route worden geopend, de gehele Promenade Plantée werd in 1994 toegankelijk.

Coulée Verte

Het 4,5 kilomter lange wandelpad -in Parijs ook bekend als ‘la Coulée Verte’- loopt van de omgeving van de Place de la Bastille tot de oostelijke stadsrand, in de buurt van het Bois de Vincennes. De promenade is weelderig beplant met kastanjebomen, bamboe, rozenstruiken en andere heerlijk geurende planten. Besloten plekjes worden afgewisseld met mooie panorama’s van Parijs -of met een blik in de huiskamer van een Parisien.

Viaduc des Arts

Het viaduct waarover de Promenade Plantée loopt is gelijktijdig met de aanleg van de wandelroute omgevormd tot het Viaduc des Arts. In de gewelven onder het viaduct hebben handwerklieden, kunstenaars en galeriehouders hun intrek genomen, afgewisseld met restaurantjes en koffietentjes.

Het verhoogde en daarmee leukste gedeelte van de Promenade Plantée eindigt bij de Jardin de Reuilly. Vanaf het startpunt bij de Place de la Bastille is de wandeling ongeveer 1,5 kilometer. Onderweg zin in een kop koffie? Je vindt heel regelmatig plekken waar je de Promenade Plantée kunt verlaten.

In de omgeving van Promenade Plantée :

Promenade Plantée: praktische informatie

Adres: Avenue Daumesnil

Openingstijden: geopend vanaf 8.30 uur. Sluitingstijd verschilt per seizoen, bij benadering: winter 17.45 uur, voorjaar 19/21.30 uur, zomer 21.30/20.30 uur, najaar 19.30 uur.

Toegang: gratis

Metro: Bastille (M1, M5, M8), Daumesnil (M6, M8). Jardin de Reuilly: Dugommier (M6), Montgallet (M8)

Website: promenade-plantee.org