De leukste steden voor je stedentrip

Place de la Concorde

Place de la Concorde

Aan het oostelijke eind van de Champs-Élysées vind je het grootste plein van Parijs. Het Place de la Concorde speelde een belangrijke rol in de donkerste dagen van de geschiedenis van Frankrijk.

Het plein werd aangelegd om koning Lodewijk XV te plezieren en werd in 1775 opgeleverd, compleet met een standbeeld van de koning. Tijdens het schrikbewind werd er veel bloed vergoten: tussen 1793 en 1795 werden op de Place de la Concorde meer dan 1.300 mensen door de guillotine onthoofd, waaronder koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette.

Obelisk

In 1836 werd het kale plein opgesierd door een 23 meter hoge obelisk, die ooit voor de Luxortempel had gestaan. De obelisk was een kado van Mohammed Ali, de onderkoning van Egypte, en maakt deel uit van een enorme zonnewijzer op het plein. Ook werden op de 8 hoeken van het plein standbeelden opgetrokken die de belangrijkste steden van Frankrijk symboliseerden.

Aan de noordzijde wordt het plein geflankeerd door twee sierlijke gebouwen: het Hôtel de la Marine (het onderkomen van de Admiraliteit) en het Hôtel de Crillon, één van de meest prestigieuze hotels van Parijs. Vanaf het plein heb je een mooi uitzicht over de Champs-Élysées, richting de Arc de Triomphe.

Praktisch Metro: Concorde (M1, M8, M12)

In de omgeving van Place de la Concorde :